Ingredients :
- Tepung
- Air
- Black pepper
- Susu cair
- Kiub pati ayam ( 1 )
- Garam secukup rasa :D
1 - Rebus ubi kentang smpai empukkkk. Bfore that, korg potong empat kentang tu bagi cepat masak, kulit buang kemudian untuk memudahkan kerja. Berapa bijik ikut suka hati lah, berapa org nak makan kan, On that day, 6 org 6 biji kentang. Bila dah masak, tos kan and cabut lah kulit kentang tu dan lenyekkan smpai penyekk. Dah siap, letak tepi.
2 - Now, kita nak buat sos mashed potatoes tu. First, ambik tepung dan gaulkan dgn air biasa. Jgn dgn air panas sbb nnt tepung tu berketul ketul. Tepung tu ambik lah dlm empat hingga lima sudu. Air jgn bnyak sgt sbb nnt kita nak tmbah air lagi dlm periuk. Gaulkan dlm mangkuk dulu, jgn letak dlm periuk lagi.
3 - Nowwww, panas kan periuk and letak lah marjerin or planta. Cairkan benda tu, and cepat cepat letak air tepung tadi. Kacau sekejap and letak pulak air. So, kacau kacau kacau. Bukak api perlahan je, nnt tepung tu berketul balik. And ingt, always stir it!
4 - Then, letak kiub pati ayam 1 biji. Kacau kacau kacau lagiiiii :D
5 - Now it's my favourite part, letak black pepper banyak banyak banyak banyak. Nyummy, don't yu think that black pepper is the best thing in cooking? :D Lagi banyak laaaaaagi bagus, tp sesiapa yg tk suka tu letak lah sebanyak mana korg nak kan :)
6 - Then, letak garam secukup rasa, and letak 1 sudu setengah susu cair. If tak de pun tk apa. Saja nak bagi rasa berlemak sikit :)
7 - Kacau smpai mendidih
8 - Nahhhhhhhhh, you're a chef! xD
Now korg hidang lah, boleh makan :D
WISH YOU LUCK!